Vi har gennem en årrække specialiseret os i livestreaming fra konferencer og store dele af den teknologi og knowhow, har vi taget med over på området for videooptagelse og livestreaming af fokusgrupper.

For at filme og sende livestream fra fokusgrupper, skal man bruge både flere videokameraer og forskellige typer mikrofoner, for at få den optimale kvalitet OG for at undgå at intimidere deltagerne ved at gøre det alt for synligt, at de filmes.

Naturligvis ved deltagerne, at de bliver filmede, men vi sørger for at sætte udstyret diskret og bruge en størrelse og en type videokameraer som er meget diskrete og hvor vi ikke monterer mikrofoner på deltagerne.

Det giver en mere fri og ærlig snak, hvor fokus er på indholdet og ikke på at deltagerne oplever at være en del af en filmoptagelse.

Note: vil du have et tilbud på videooptagelse af jeres fokusgruppeinterviews (eller høre nærmere om de nye, tidsbesparende muligheder ved at streame interviewet til kunden på andre locations) så ring til os på 20842083 eller send en email til kontakt@prosonas.com 

Den største fejl ved optagelse af fokusgrupper?

FEJL NR 1: “Vi sætter bare lige et videokamera (eller min iPhone) til at optage”

Rigtig mange undervurderer to ting og forsøger sig med selv at optage:

  1. Dels tror mange at man “bare lige” kan optage med et enkelt kamera, men det gør at flertallet af deltagerne i bedste fald ses bagfra (rundt om bordet) og i værste fald sket ikke er ses – vigtig mimik og kropssprog går altså tabt og lyden bliver ganske enkelt ringe.
  2. Dels bliver mange overraskede over hvor svært det er at håndtere filerne bagefter. Optagelserne skal hentes ind fra kameraet på en computer og det er i sig selv en vanskelig udfordring, hvis man ikke har kendskab til den slags filtyper. Herpå kommer hele redigeringen oven i.

Kort sagt: lad fagfolk stå for opgaven, så du kan koncentrere dig om at facilitere interviewet.

Hvilket udstyr til videooptagelse af fokusgruppeinterviews?

Men hvad er det så, der adskiller vores måde at filme på? Jo i særdeleshed handler det om to ting: det rigtige optageudstyr og vores viden om hvordan man sætter det optimalt op i lokalet.

Når du læser følgende, kan du prøve at se med på ovenstående foto og se, om du rent faktisk kan spotte kameraerne og mikrofonerne…….

Kameraudstyr til fokusgruppeinterviews

De to vigtigste ting at fortælle om vores videokameraer er, at de er i flertal og at de er diskrete.

Frem for at sætte ét hovedkamera op, som nævnt i “fejl nr. 1”, sætter vi for det første flere kameraer op. Hvis det er en normalt mødebord med deltagerne omkring, sætter vi typisk 3-4 kameraer op i en såkaldt “krydsfilmning”.

Det betyder, at uanset hvem, der taler, kan vi på vores videomixer skifter over til at se synsvinklen med vedkommende på. Det betyder at vi fanger al kropssprog, armbevægelser, mimik osv.

Det betyder også, at deltagerne ikke lægger mærke til kameraerne. De er så små og står så langt væk, at deltagerne hurtigt glemmer, at de bliver filmet, og det giver en åben og ærlig diskussion.

Sidst, men ikke mindst, står vi ikke og “roder” med kameraerne undervejs – vi forholder os helt diskrete som fluen på væggen mens optagelserne foregår.

Vi bruger små og diskrete videokameraer (og flere af dem for at få alle synsvinkler med) når vi optager fokusgruppeinterviews på video.

Vi bruger små og diskrete videokameraer (og flere af dem for at få alle synsvinkler med) når vi optager fokusgruppeinterviews på video.

Mikrofoner til fokusgruppeinterviews

Det samme er gældende for optagelse af lyden. Vi bruger ikke bare én, men flere mikrofoner og gør det mægtig diskret.

Én mikrofon, som skal kunne optage alle, vil desværre have den bi-virkning, at den også optager støj, snøft, forbipasserende biler udenfor, køleskabe der brummer i lokalet, raslen med papir, klirren med kaffekopper osv.

Vi benytter flere mikrofoner, således at vi altid kun hører mikrofonen fra den, der vitterlig taler. Det gør at taleforståelsen er optimal og støjen er minimal.

For det andet bruger vi meget diskrete mikrofoner, der blot ligger på bordet og faktisk ligner noget så udskyldigt, som computermus. Dermed oplever deltagerne i fokusgruppen ikke være bundet ind i hverken knaphulsmikrofoner, headsetbøjler eller være en del af et større spindelvæv af kabler på bordet.

Streaming af fokusgruppeinterviews

Livestreaming af fokusgruppeinterviews giver en kæmpe besparelse og øget convenience overfor dine kunder.

Vores lokaler, som vi har 18 steder i Danmark, er indrettet sådan at du / kunden kan sidde i lokalt ved siden af og følge med på en skærm mere flere og flere vælger at kunden bliver “hjemme” og følger med på livestream i stedet, da det er væsentligt mere kosteffektivt.

Dels muliggør det, at kunden kan blive på deres arbejdsplads, frem for at bruge tid og penge på transport, spisning og eventuel overnatning i forbindelse med at køre land og rige rundt for at følge dine fokusgruppeinterviews.

Dels åbner det også for muligheden for at kunden kan livechatte med jer undervejs. Det kan eks. være med til at sikre at emner fastholdes og/eller uddybes eller at tillægsspørgsmål kan behandles. Oftest går denne livechat direkte til en ordstyrer eller moderator, men i nogle tilfælde har vi også blot sat en skærm op, som alle i fokusgruppen kan se og læse spørgsmålene på.

Note: vil du have et tilbud på videooptagelse af jeres fokusgruppeinterviews (eller høre nærmere om de nye, tidsbesparende muligheder ved at streame interviewet til kunden på andre locations) så ring til os på 20842083 eller send en email til kontakt@prosonas.com