Livevideo er nemt at komme i gang med. Hvis du til gengæld vil gøre din streaming mere professionel er det som regel en mere kompleks sag.

Hvad kan du gøre hvis dette er dit mål? I denne artikel vil vi give dig syv af vores bedste råd til at gøre din video-streaming mere professionel. Vi vil kigge på måder hvorpå du kan forbedre kvaliteten, sikre at din stream har en backup, anskueliggøre registreringsprocessen og meget mere.

Råd #1: Brug det rigtige udstyr

Den for sig største måde hvorpå du kan booste kvaliteten af din stream er ved at brug udstyr af høj kvalitet. Det gælder båd kameraer, encodere, mikrofoner og andet lydudstyr. Dog er det vigtigste element langt mindre håndgribeligt: din internetforbindelse.

Din internetforbindelse

Den internetforbindelse du benytter dig af er vigtig i forhold til streamingens kvalitet. Upload-hastigheden er særlig vigtigt, når der som her er tale om at sende video. Uploadhastigheden er hastigheden hvorved dine data sendes ud på nettet. Tag de oplyste uploadhastigheder med et gran salt. Generelt set har internetforbindelser en uploadhastighed der er lavere end dens downloadhastighed. Som regel har de en uploadhastighed på under 1/4 af downloadhastigheden. Derudover er de oplyste hastigheder ofte meget misvisende. Ofte refererer hastighederne til det maksimalt opnåelige, hvorved de i praksis er langt lavere.

Hvor hurtigt er hurtigt nok?

Du skal bruge en hurtigt, pålidelig internetforbindelse for at streame video. Hvad indebærer en hurtig forbindelse? [Kør en hastighedstest]

Generelt anbefaler vi, at du udregner den båndbredde (mængde af data pr. sekund) du skal bruge. Internethastigheder er målt med en bitrate. Bitrate er også et mål for hvor meget data en given videostream skal bruge.

For eksempel skal din videostream måske bruge 1 Mbps (Megabit pr. sekund) data. Hvis dit internet har en forbindelse med en uploadhastighed på 1 Mbps burde dette være muligt.

Der er dog en forhindring. Internethastigheder er ikke konstante. Hastigheder svinger sekund for sekund, og derfor anbefaler vi, at den uploadhastighed som du bruger er mindst dobbelt så stor, som den bitrate din video-stream kræver.

Andet udstyr

Når det kommer til videokameraer, betyder kvalitet her også noget. Dog kan selv billige videokameraer lave gode billeder, hvis altså bare lyset er godt. I lav belysning vil billige videokameraer producere grynede billeder med dårlige farver.

For at maksimere videokvaliteten anbefaler vi hovedsageligt to ting. For det første skal du bruge et kamera der filmer i fuld HD 1080p. For det andet skal bruge et kamera med en så stor billedsensor som muligt.

Lyden er meget ofte vigtigere end billedet. Så når det kommer til udstyr, anbefaler vi, at du investerer stort i lydudstyr. Den indbyggede mikrofon i bærbare computere, smartphones og videokameraer er ofte af en meget ringe kvalitet.

Højkvalitetsmikrofoner, som bruges af de professionelle, er dyre. Dog er selv middelklasseudstyr langt bedre end de indbyggede mikrofoner. Det er muligt at hæve lydkvaliteten drastisk ved blot at købe en USB-mikrofon til 3-400kr.

Råd #2: Vælg de rigtige indstillinger

Den næste måde hvorpå du kan højne kvaliteten på din livestreaming er ved at bruge de rigtige indstillinger.

Du skal vælge indstillinger flere steder.

På dit kamera skal du muligvis indstille ting som opløsning og billedfrekvens. Tag et kig i dit kameras menuindstillinger. Generelt skal din opløsning være så høj som mulig. Eller i det mindste så høj som din internethastighed tillader. I disse dage er fuld HD 1080p de facto standarden.

Når det kommer til billedfrekvens (frame rate), anbefaler vi generelt, at du sætter den til 25fps (frames per second) i de fleste situationer. Til sport anbefaler vi 50fps, da dette bedre fanger de hurtige bevægelser.

Lydindstillinger

Når det kommer til lydudstyr bør du også her indstille en række forskellige ting. Som regel kan du vælge en signalbehandlingsfrekvens, hvilket hovedsageligt bestemmer lydens hørbare kvalitet. Den mest almindelige signalbehandlingsfrekvens er 44,1 kHz, men hvis du er kvalitetskrævende, kan du i stedet optage i 96 kHz.

Bit-dybden er også vigtig. 16-bit bruges tit, og indeholder masser af data. Hvis du påtænker at redigere dine optagelser efterfølgende, er 24-bit det rigtige valg, da den ekstra bit-dybde giver dig et større råderum i redigeringen.

Encoderindstillinger

Encoderen er den enhed med flest indstillinger. De er relativt nemme, men der er stadig op til flere ting der her skal konfigureres.

For det første skal du forbinde din stream til din hostserver. Dette indebærer at du indtaster en URL, et brugernavn og et password. Disse ting stilles til rådighed af din host.

Du vil også skulle indstille selve encoderens indstillinger. I dette tilfælde er det streamens opløsning, billedfrekvens og bitrate. Disse vil variere, alt efter hvor meget båndbredde du har til rådighed på din internetforbindelse.

Derudover skal du muligvis sende med flere forskellige bitrater samtidig. Dette vil gøre dig i stand til at nå ud til seere med varierende internethastigheder, og give hver og en af dem den højest mulige kvalitet.

Råd #3: Vælg den rigtige host

Branding

Professionalisme fører flere problemer med sig. Et af dem er branding. Det er derfor at professionelle brands ikke bruger tjenester som f.eks. YouTube og Pariscope. Hvis de endelig gør, er det et mindre led i en større strategi.

Som regel inkluderer den strategi en white-label videohost. Dette tillader organisationerne at hoste videoindhold på deres egne hjemmesider. Der er ingen logoer på dit indhold der tilhører YouTube eller andre tjenester. Til gengæld giver white label videohosts dig mulighed for at vandmærke dit indhold med dit logo.

Indlejret video

Dette har også andre fordele. På YouTube er indlejring på din hjemmeside en mulighed, dog bliver trafikken sendt videre til YouTube, frem for at du får glæde af den. De får sidevisningerne – og endnu vigtigere eventuelle reklameindtægter. Du får enkelte fordele, men de løber med størstedelen af dem.

Dette er ikke tilfældet med en white label service. Kliks ledes videre til din hjemmeside. Du kan inkludere din egen betalingsmetode, du er ikke begrænset til reklamer. Mange videohosts indarbejder pay-per-view samt også abonnementsløsninger. Disse muligheder genererer større indtjening – og du beholder det hele.

Licensgivning og indholdskontrol

En anden fordel ved at bruge white label videohosts er, at indholdets rettigheder forbliver hos dig. Når du bruger en social platform, godkender du ofte udstedelse af licens som en del af tjenestens servicevilkår. Det betyder, at alt du uploader vil blive brugt af firmaet til at gøre reklame for tjenesten. De behøver hverken at betale eller at spørge om lov.

Råd #4: Hav en backupplan

Livestreaming består en af masse dele. Disse inkluderer:

  • Lydudstyr
  • Videoudstyr
  • Encoder
  • Kabler
  • Internetforbindelse
  • Egnede indstillinger
  • Softwareopsætning

Med så mange dele kan ting gå galt. Det er simpelthen uundgåeligt. Dog kan risikoen for disse fejl mindskes ved at benytte sig af en backupplan. De fleste professionelle streamere anbefaler at have sådanne planer til vigtige liveevents.

Det kan begrænse mange af de problemer der viser sig ved større streamingopgaver.

Overordnet set indebærer backupplanen at sætte en ekstra stream op. Denne stream vil være offline, men dog men alt klar. Alt er konfigureret på encoderniveau, lyd- og videobitrater er indstillet, livekanalen er lavet på hostplatformen og indlejringskoderne ligger parat.

I tilfælde af et problem med den primære stream kan den sekundære backupstream hurtigt tage over. Links til den nye stream kan blive sendt ud via e-mail og chat, og indlejringskoderne kan blive placeret på websites og sociale medier. På den måde har du altid en backup klar, hvis et problem skulle opstå.

Råd #5: Test (flere gange)

Mit næste råd til at holde sammen på det hele er at teste dit setup. Det findes ikke noget mere uprofessionelt end tekniske problemer.

For nylig fulgte jeg en præsidentvalgkamp og konstaterede at alt fungerede perfekt. Ingen loading, lag, eller kvalitetsproblemer. Det var på trods af, at min internetforbindelse på daværende tidspunkt langt fra var optimal. Streamingen var teknisk veludført – den virkede for alle uden problemer.

Når jeg siger at du skal teste din stream, mener jeg ikke om blot én test, og ej heller om en simpel en af slagsen. Jeg taler om en seriøs stresstest. Få en teststream online og bed dine venner og kolleger om at besøge den.

Tjek nu for fejl, stream i høj og lav kvalitet, og skift indstillinger om nødvendigt. Test alt det udstyr du påtænker at bruge til din livestreaming. Test også dit backupudstyr ved f.eks. “uheldigvis” at komme til at fjerne kabler nogle kabler for så at se hvad der sker. Se hvad der gik galt og test så igen.

Du bør gøre dette flere gange. Jo vigtigere streamingen er – jo mere bør du teste.

Råd #6: Anskueliggør registreringsprocessen

Mange livestreamingevents involvere en vis form for preregistrering. Dette kan involvere betaling af gebyr, men kan også være gratis. Registreringen tjener flere formål. Det kan generere indtjening eller være med til indsamling af kontaktoplysninger fra din målgruppe. Disse oplysninger kan være til stor gavn for din senere markedsføring.

En anden fordel ved preregistrering er, at mængden af deltagere ofte vil være højere. Folk tager events med forudgående registrering mere seriøst. Du kan også herigennem sende påmindelser til folk via e-mail og SMS. Disse faktorer gør, at flere vil se med i sidste ende.

Lav det ukompliceret

Selvom registrering har mange fordele, kan det også være en barriere for brugeren. Mange folk kan ikke lide at melde sig til livestreamingevents. De kan ikke lide at opgive deres informationer, og det tager tid. Dette kan reducere mængden af tilmeldte, mængden af e-mailadressen du indsamler og din indtjening.

Hvordan slipper du for disse problemer, og hvordan får du stadig gavn af fordelene? Jeg anbefaler at du laver registeringsprocessen så overskuelig som muligt.

Kræv kun det absolutte minimum af informationer fra brugeren. Ved gratisevents kunne det f.eks. blot være navn og e-mailadresse. Ved indbringende events skal du selvfølgelig også bruge kreditkortinformationer, PayPal eller lignende.

Derefter kan du designe din tilmeldingsproces så den udgør en så lille barriere som muligt. F.eks. skal brugeren kun skulle trykke én gang på eventsiden, indtaste deres informationer og derefter være registrerede. Gør det hurtigt, simpelt og effektivt at tilmelde sig. Indsaml ikke unødvendig information. Stil ikke brugeren foran alt for mange valgmuligheder.

Målet her er simplicitet: lav det nemt, simpelt og hurtigt. Det vil maksimere mængden af dine preregistreinger.

Råd #7: Lad seeroplevelsen varer ved

Professionelle events stopper ikke når streamingen er slut. I stedet fortsætter de med at opbygge engagement hos målgruppen. Dette kan varer ved, selv lang tid efter at eventet er slut.

For fortsættende events kan du betragte dette som værende reklame for næste del af eventet. Dog kan selv engangs-events drage fordel af at følge op på målgruppen. Lad os gennemgå det.

Lav opfølgende kontakt

Du har sikkert hørt, at man efter en jobsamtale skal kontakte personen eller firmaet for at sige tak for mødet. Dette er meget simpelt, men det viser, at du er interesseret i udfaldet.

På samme måde skal du efter et event tage opfølgende kontakt til seerne for at vise, at du interesserer dig for din målgruppe.

Der er flere forskellige ting du kan skrive i din e-mail. For eksempel kan du:

  • Takke seerne for at de så med
  • Tilbyde dem en videooptagelse af eventet, enten gratis eller mod betaling
  • Give eller sælge relevant materiale
  • Reklamere for kommende events

Konklussion

At gøre et liveevent bedre virker som en mundfuld, men det er på ingen måde svært. Professionalisme er for det meste en masse små indsatser alle rettet mod ét mål. Sammen kan disse små ændringer få afgørende betydning for, hvordan du fremstår.

Forhåbentlig har disse syv råd hjulpet dig til at lære at lave dine produktioner mere “prof”. Denne liste er ikke udtømmende, men den er en god start. Har du flere gode råd? Så skriv dem i kommentarfeltet herunder.

Som altid – tak fordi du læste med!