Når man livestreamer en event, såsom en konference, så kan man gøre det i RIGTIG god billed- og lydkvalitet.

Det er normalt for os, at vi streamer i en højere billedkvalitet, end du ser i TV, fordi live streaming gør det muligt, hvis man – som os – har det rigtige udstyr til det.

Vi kan streame live i op til 4K 50 frames i sekundet, hvilket er 3-4 gange så høj kvalitet, som når du ser eks. TV2 News.

Hvad er forskellen på livestreaming og en videokonference?

Vi oplever, at mange af vores kunder ikke tænker live streaming og videosamtaler som to forskellige ting – men det er det. Vidt forskellige.

  • En livestream er “1 til mange kommunikation”, hvor ét signal sendes ud til mange.
  • En videokonference er “mange til mange kommunikation”, hvor alles input og output sendes live til alle

I praksis er forskellen derfor, at en livestreaming fra eks. en event, har LANGT højere billedkvalitet og MEGET mere avancerede muligheder fordi det ikke gør noget, at der er en forsinkelse mellem det, der sendes og det, der modtages hos seerne.

Forsinkelse vs. billedkvalitet

Når vi kan streame i så høj kvalitet, skyldes det at vi – modsat eks. en videochat på Microsoft Teams, Zoom og lign. kan forsinke signalet nok til at der er tid til at alle dele af kæden fra vores kameraer over videoserveren til modtagerenhederne kan behandle de mange data.

Normalt arbejder vi med en fast forsinkelse (også kaldet latency) på 20 sekunder fordi det giver os de nødvendige, tekniske muligheder og om deltagerne ser en streaming fra en konference med 20 sekunders forsinkelse er i bund og grund ligegyldigt da de ikke interagerer med det – de modtager det blot på deres skærme, ligesom når du ser noget på Netflix.

Hvad nu hvis der ikke MÅ være forsinkelse?

Der kan være produktioner, hvor der ikke MÅ være forsinkelse – såsom videoopkald – og der “skruer” vi så på knappen for billedkvalitet, for at gøre det muligt.

Tommelfingerreglen er: jo lavere forsinkelsen må være, desto lavere bliver billedkvaliteten.

Hvad ér billedkvalitet?

Den opfattede billedkvalitet består af en kombination af 3 ting:

  1. Billedstørrelse
    1. Et 4K billede er skarpere / mere tydeligt end et fuld HD billede, som igen er betydelig skarpere end eks.
    2. Ofte ser folk med på små skærme, såsom smartphones, og så er lavere billedopløsninger, såsom 720p HD ofte fuldt ud tilstrækkeligt og sparer rigtig mange data.
  2. Billedfrekvens
    1. Antallet af billeder i sekundet (fps) har betydning for hvor flydende, du oplever billedet
    2. Sport og events med hurtige bevægelser af enten kameraerne (panorering) eller hvor indholdet (såsom en racerbil eller computerspil) flytter sig hurtigt, ser bedst ud i højt FPS (såsom 50 til 60fps)
    3. En konference er typisk mere statiske billeder og det er tilstrækkeligt og fuldt ud brugbart i 25 fps
    4. Et videoopkald ofrer typisk billedfrekvensen voldsomt og det er ikke udsædvanligt at disse er helt nede på 3-4 billedeopdateringer i sekundet – det er, trods alt, ofte blot et statisk ansigt man sidder og taler med
  3. Datakomprimering
    1. Video består af data og desto højere billedkvaliteten skal være, desto flere data kræver det
    2. Det udtrykker man i megabits i sekundet
    3. En video, som kræver at der sendes 4 megabit data i sekundet er betydelig flottere end hvis man skærer det ned til kun at må fylde 1 megabit i sekundet

Hvis vi har en livestreaming hvor en eller flere oplægsholdere er med via et videoopkald, må der ikke være forsinkelse fordi man så ikke kan snakke naturligt sammen. Det er alt for forstyrrende, hvis der går bare 2-3 sekunder fra én siger noget, til det når frem til den anden, som så kan besvare det.

Derfor skrues alle 3 kvalitetsknapper (billedopløsning, billedfrekvens og datakomprimering) desværre ofte helt i bund for at gøre det muligt, at når en tilstrækkelig lav forsinkelse / latency til at det er muligt at føre en samtale fordi kommunikationen i sig selv er vigtigere end billedkvaliteten.