De fleste af vores videoproduktioner ligger lige til højrebenet – kunden fortæller os om opgaven, vi kan umiddelbart gå i gang med at filme og leverer til alles tilfredshed.

En gang i mellem har vi dog opgaver, som kræver at der bliver lavet et storyboard og det er der i særdeleshed 2-3 rigtige gode grunde til. Det kan eksempelvis være en profilvideo eller en reklamefilm, hvor man ikke ønsker at improvisere.

Et storyboard er faktisk bare en filmproduktions svar på en bageopskrift: storyboardet fortæller hvad kagen skal bages af, hvordan ingredienserne skal blandes og hvad det forventede slutresultat er.

For 93% af vores kunders vedkommende, er det første gang de stifter bekendtskab med videoproduktion og det er vi opmærksomme på, så vi forsøger så vidt muligt at hjælpe på alle de punkter, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at det kan være svært.

Et af dé trin, er opbygningen af filmen; Det vi fagsprog kalder for storyboard. Men hvad er det og hvorfor er det så vigtigt at lave ? Se svarene her!

h2>Hvad er et storyboard?

Faktisk kan du sammenligne et video storyboard med en opskrift på en kage. Det er samlevejledningen til de råvarer, man har købt, så chokoladekagen ender med at blive den kage, man forventede.

Et storybord til jeres film er på samme måde en “bageopskrift” og “råvarerne” her er ikke chokolade, mel, mandler, æg osv. men de optagelser, vi har filmet på dagen kombineret med de ekstra ting, der kan tilføjes – såsom grafik, baggrundsmusik, speak / voice over osv.

Hvorfor bør vi lave et storyboard?

Grunden til at der bør laves et storyboard, er ganske enkelt at det er en god investering. Hvis I sparer de timer, det tager, så øges risikoen for misforståelser og fejl og ofte ender det med at koste flere timer at producere en video UDEN storyboard, end hvis man havde forberedt sig godt.

Storyboard fordele

Årsagerne til at et storyboard er værd at bruge lidt ekstra penge på, er primært følgende erfaringer:

1. Nogle gange er der flere involverede, såsom chefer, bestyrelse og lign., som skal godkende videoen INDEN den filmes. Et storyboard er det dokument DE har brug for.

2. Andre gange er der mange ideer på banen og for at undgå at for mange kokke fordærver maden, er det en rigtig god øvelse at få det ned på papir og taget de nødvendige beslutninger om hvad, der skal med og hvad der skal udelades

3. Tredie og bestemt ikke mindste grund, er at vores erfaring helt klart viser, at videoproduktioner, hvor vi har lavet storyboard, er både hurtigere (og dermed billigere) at optage OG at redigere fordi alt bare klapper på dagen og fordi det hele i redigeringen blot er at følge “opskriften” – og så er både kunden og vi mindre udsatte for fejl og spildtid på misforståelser fordi alle ved, hvad der skal foregå og hvem, der gør hvad

Et storyboard fungerer hos os som et frivilligt tilkøb og det er ikke noget vi anbefaler at investere i, i alle tilfælde – men vi giver naturligvis besked når vi oplever at det kunne være en god ide.

Vi mindskede både tidsforbruget med optagelse og redigering og undgik en kæmpe fejl ved på forhånd at blive enige med kunden om et konkret storyboard!

Hvordan laver man et storyboard?

Det er, heldigvis, faktisk slet ikke så svært – det er i bund og grund “bare” at strukturere de …… kan man sige …….. puslespilsbrikker, der skal udgøre filmen.

Normalt er det et samarbejde mellem jer og os, hvor vi sætter os ned i et par timer og får grundskitsen på plads – og det er netop hvad det er: en grundskitse.

Vi er ikke ude i en “så sagde han og så kommer bilen ind fra venstre” som man ville lave et manuskript til en film. Her snakker vi mere om “milepæle” og grundideer, som vi så arbejder ud fra.

Case: QuickOrder storyboard

Da vi første gang blev kontaktet af vores nye kunde, QuickOrder, havde vores kontaktperson naturligvis en ide om, hvad de ville have. Ret hurtigt gik det op for os, at der både var flere personer og flere ideer end vi var trygge ved at stå med på selve dagen, for der skal ikke meget diskussion til under en filmoptagelse før det øger tidsforbruget og risikoen for fejlbeslutinger væsentligt.

Derfor anbefalede vi QuickOrder at tilkøbe vores storyboard og på 2 timer skabte vi sammen et konkret storyboard for hele processen. Det var bla. medvirkende til at kunden i sidste øjeblik opdagede, at de havde glemt at medtænke hele afslutningen af videoen og det havde været en katastrofe at opdage efter optagelserne fordi det ville være alt for dyrt at gentage optagelserne alene for at få afslutningen med.

Storyboardet blev lavet i det man kalder preproduction – altså fasen med forberedelse og planlægning af den pågældende videoproduktion – og blev brugt til selve optagelserne, som gik “snorlige”, da alt jo var besluttet og det samme var gældende for redigeringen, hvor vi i praksis “bare” skulle følge, kan man sige, “bageopskriften” som var godkendt af kunden.

For under 1.500 kr. sparede kunden altså sig selv for større udgifter til optagelser, redigering og fejlrettelser og derfor anbefaler vi at man tilvælger at få lavet et konkret storyboard til sin videoproduktion.

Prøv at se følgende konkrete eksempler:

Eksempel 1: Storyboard til instruktionsvideo for DALI indbygningshøjttalere

  1.  Åbningsscene: pakke med produktet bæres ind og åbnes – højttaleren tages ud af kassen
  2. Kassens indhold vises i overblik
  3. Vi ser hvordan man måler op til montering i loftet
  4. Skabelonen til udsavning af hul i loftet tegnes op
  5. Udskæring af monteringshul
  6. Ledning monteres
  7. Højttaler monteres
  8. Kontaktinfo vises grafisk på skærmen

Hvis du kunne tænke dig et tilbud (med vores prisgaranti!) på din næste præsentationsvideo, så kontakt os på 20842083, kontakt@prosonas.com

Eksempel 2: Rekrutteringsvideo for Siemens Windpower

  1. Åbningsgrafik med firmalogo samt tekst, der beskriver at der her er tale om en jobannonce / rekrutteringsfilm
  2. Chefen kommer på og fortæller om hvad han laver
  3. Chefen fortæller om projektet og jobbet
  4. Videoen slutter af med kontaktinfo og link til ansøgere

Eksempel 4: Profilvideo Skanderborg Forsyning

  1. Overbliksbillede med drone
  2. Stemningsbilleder med indledende problemstilling i tekstform
  3. Borgmester voice over til stemningsbilleder
  4. Dronebilleder
  5. Slowmotion af børn, der planter træer
  6. Billeder fra interview med borgmester
  7. Droneoverflyvning
  8. Tilbage til at vise borgsmesterens interview
  9. Stemningsbilleder og tekst, der uddyber løsningen
  10. Interview med formanden for Skanderborg Forsyning
  11. Slowmotion af børn, der leger
  12. Osv.

Som du kan se, er der mange måder at lave et storyboard på – dels fordi der er forskellige TYPER video men også fordi det ligeledes afhænger af hvad dit formål med videoen er og til dels også det budget, du har til opgaven.