Hvis du skal deltage i et virtuelt møde, en online konference eller en videochat, så er lyden rigtig vigtig.

Når vi faciliterer hybridkonferencer hvor oplægsholdere og deltagere er både til stede fysisk og online, får vi ofte spørgsmålet: “hvilken mikrofon skal jeg bruge?” og derfor har vi lavet denne guide:

Jeg vil her dele guiden op som en 3-trinsraket

Niveau 1: hjemmelavet

Den grundlæggende måde at høre og tale i en videokonference, såsom Zoom eller Microsoft Teams, er blot at bruge den indbyggede højttaler og mikrofon i din telefon, tablet eller computer.

Fordelen er at det er utrolig nemt men kvaliteten er også den ringeste af de 3 trin fordi det ér ment som en “plan b” hvis man ikke har et rigtigt headset eller en god mikrofon.

Niveau 2: basic

Første trin “op” af raketten er at bruge et headset fra eks. din mobiltelefon, hvor ørepropper med indbygget mikrofon på ledningen giver et bedre resultat.

Dels fordi mikrofonen er tættere på din mund og derfor fanger lyden bedre og i højere kvalitet.

Særligt hører vi at mange er glade for Apples AirPod Pros fordi de sidder godt i ørerne og er trådløse, så man slipper for ledningen – og så har de indbygget støjreduktion, så støj fra legende børn i baggrunden eller kollegerne på kontoret reduceres væsentligt.

Fordelen igen er at det er mægtig let men ulempen er at propperne bliver irriterende for ørerne, hvis det er over flere timer, såsom en dagskonference. Komforten er simpelthen for lav og skal man eks. sidde og skrive samtidig, kan det være generende at have ledningen dinglende ned foran hele tiden. Dertil kommer at lyden ofte er “dåseagtig” og “slider” på ørerne.

Niveau 3: prof

Hvis du skal have den bedste løsning, så køb et decideret headset til formålet. Dvs. et sæt “uden på” eller “uden over” ørerne hovedtelefoner med indbygget mikrofon, som sidder i en “pind” ind foran munden som du kan se på introbilledet her på guiden.

Fordele er mange – lyden i ørerne er markant bedre og komforten er langt højere fordi du ikke har noget INDE i ørerne over lang tid. Dertil kommer at lyden er den bedste af de tre niveauer her fordi denne type headset er lavet til formålet.

Er man helt fremme i skoene, er headsettet trådløst med eks. Bluetooth hvorved man så slipper for at have en ledningen hængende – det giver i øvrigt også mulighed for let at bruge samme headset på mobilen eller tabletten, når man er på farten, hvilket man i dag typisk ikke kan med ledningsbaserede hovedtelefoner fordi hovedtelefonstikkene er fjernet i langt de fleste telefoner og tablets hen over de seneste år.