Videoproduktionsudstyr til livestreaming

Vi har netop gennemført livestreaming af Danish Design Awards for 2. år i træk og undervejs tog vi nogle fotos af det udstyr, vi bruger til streaming.

Her følger en beskrivelse af, hvad vi arbejdede med “behind the scenes” på denne videoproduktion.

Videomixer til live streaming

Videomixer til live streaming - Atem Constellation 8K - Danish Design Awards 2021

Videomixer til live streaming – Atem Constellation 8K – Danish Design Awards 2021

Hjertet i live videoproduktion er videomixeren, som samler alt i produktionen – dvs. kameraer, lyd, PowerPoints, videoklip, grafik osv.

Vi har det hele samlet i én flightcase, så vi kan rulle ind, åbne og sætte kameraer osv. til hurtigt.

Til denne produktion benyttede vi en BlackMagic Atem Constellation 8K videomixer med 40 stk. 4K / UHD inputs og 24 outputs. Den styres med et BlackMagic 1 M/E Advanced Panel og de forskellige kilder (og det endelige output) ses via 3 rackmonterede skærme – dels med kilderne og dels med et scope, så vi hele tiden har styr på eksponering og farverne, så de forskellige kameraer ser ens ud.

I forhold til afvikling af grafik og videoklip (i dette tilfælde 33 videoer med “De nominerede er…….” samt “Og vinderen er…..” + interviews, sponsorvideoer osv.) har vi en stationær computer med vMix indbygget i racket, som sender titler, videoer osv. over i videomixeren.

Videokameraer til streaming

Videokamera til livestreaming - Danish Design Awards 2021

Videokamera til livestreaming – Danish Design Awards 2021

I forhold til kameraer, så er det den del, der varier mest fra opgave til opgave, afhængigt af hvad vi skal.

På den her opgave vurderede vi at en kombination af vores Sony PXW-Z190 og Sony PXW-Z90 ville være det optimale.

De to store kameraer (Z190) blev brugt til de to vigtigste opgaver: wide (hvor man så hele studiet) og close up på den person, der aktuelt talte. I dette tilfælde var close-up-kameraet ikke skulderbåret men stod på stativ og vores kameramand, Line, sørgede for at zoome og panorere undervejs. Hun havde en ekstra monitor på kameraet med et live feed af det endelige output til streamen, så hun hele tiden vidste om hun var “på” eller ej.

Lydudstyr til streamingopgaver

Yamaha CL1 lydmixer og Shure ULXD trådløse mikrofoner - Danish Design Awards 2021

Yamaha CL1 lydmixer og Shure ULXD trådløse mikrofoner – Danish Design Awards 2021

Det kommer bag på mange, men det lydudstyr vi har med ud, koster over dobbelt så meget, som videoudstyret. Lyd er paradoksalt mere vigtig for den endelige oplevelse hos seerne, end billederne.

Mange tror at det hele gælder om at have så gode kameraer, som muligt, men lyden er dén ene ting, der har størst indvirkning på om man kan fastholde seerne – dårlig lyd = dårlig oplevelse for alle.

Vi bruger Shure ULXD systemet fordi det er fantastisk stabilt og mikrofonerne lyder virkelig godt – måske det er derfor DR og TV2 også bruger det.

Vores flightcase med lydudstyr har et bredt udvalg af håndholdte, headsets, knaphulsmikrofoner og bordmikrofoner så vi altid kan tilpasse os den aktuelle opgave.

Trådløse mikrofoner til videostreaming

Lydkvalitet live streaming - Danish Design Awards 2021

Lydkvalitet live streaming – Danish Design Awards 2021

Til denne stream brugte vi en Yahama CL1 lydmixer kombineret med Shure ULXD trådløse mikrofoner samt et par Yamaha DZR12-D højttalere til lyd i lokalet, så alle kunne følge med i de mange videoklip, der blev afspillet undervejs.

Hver gang vi kommer ud til en opgave, skal vi sikre at de trådløse mikrofoner fungerer bedst muligt og det gør vi ved dels at scanne luftrummet for ledige frekvenser samt kombinere dette med data fra Energistyrelsen om TV-station og lign. der kan overlappe de frekvenser, vi bruger.

Undervejs overvåger vi hele tiden lydstyrke og den trådløse kvalitet, så vi kan gribe ind, hvis der er behov for det.

Lys og videolamper til livestreaming

Video lys til live streaming - ProSonas

Video lys til live streaming – ProSonas

Mange af vores kunder tænker ikke over, at lyset i de lokaler, vi producerer streams i, ikke har nok lys. Derfor har vi altid nogle lamper med ud, da det kan være vanskeligt på forhånd at vide, hvad vi får brug for.

I lokalet her – hos Fredericia Furniture – var der i forvejen lækkert lys, bla. fra de mange vinduer, men da eventen strakte sig fra 15-17, gik vi fra dagslys til mørke udenfor og derfor satte vi 4 lamper op for at holde et éns, lækkert lys hele vejen igennem.

De 4 af lamperne var foran dommerbordet. Her bruger vi Aputure Light Storm 300D med store softboxe på, så vi får et blødt lys, som giver flotte hudtoner på personerne og en behagelig “stemning” på billederne.

Bag det backdrop, vi havde hængende ned fra loftet, satte vi en Aputure Supernova 300C til at lyse gylden farve ind på det hvide bagtæppe for at skabe sammenhæng mellem udseendet på optagelsen og de gyldne statuetter, prisvinderne fik tildelt.

Streamingudstyr

BlackMagic Web Presenter 4k streaming encoder - Danish Design Awards 2021

BlackMagic Web Presenter 4k streaming encoder – Danish Design Awards 2021

For at få videoproduktionen streamet ud til seerne, bruger vi en hardware encoder fra BlackMagic, som kan sende signalet ud til de forskellige platforme, vi bruger i de enkelte opgaver.

Vi kan streame op til 4K 60fps til vores egen videoserver, YouTube, FaceBook osv. og nogle gange broadcaster vi til flere platforme på én gang – det kan også være i tilfælde af en hybridkonference, hvor vi leverer et rigtig flot input med høj kvalitet billede og lyd til en Zoom eller Teams videokonference.

For at have de bedste og mest fleksible værktøjer, har vi vores egen streamingserver, StreamCloud (se eksempler fra vores videoarkiv på https://www.streamcloud.dk/streamcloud-vlms-videoarkiv-forside/)

Sikring af smooth streaming

BlackMagic SmartScope Duo 4K - Danish Design Awards 2021

BlackMagic SmartScope Duo 4K – Danish Design Awards 2021

For hele tiden at kunne overvåge om streamen kører, som den skal, står Mateusz ved videomixeren og sideløbende holder øje med vores rackindbyggede monitor.

Her kan han hele tiden se forskellige oplysninger om streamen, både i forhold til lydkvalitet, billedkvalitet, bitrate osv.

Skulle netværket hos kunden svigte, skifter encoderen automatisk over på en 5G mobildata-opkobling, så streamen kører videre. Det kalder man i fagsprog for en “fall back” løsning.

Ud over at streame videoproduktionden UD af huset, optager vi også det hele i max billedkvalitet (da streaming ofte “koges ned” i billedkvalitet for ikke at fylde for meget af båndbredden) på en BlackMagic Hyperdeck Pro 4K.