Hvad er en scaler og hvorfor bruger man en scaler til live streaming videoproduktioner?

En scaler er grundlæggende en computer, som tager et videosignal IND og behandler det, så det kan skifte størrelse. Den skalerer, deraf navnet.

Live streaming udstyr diagram - ProSonas

Live streaming udstyr diagram som viser placeringen af en scaler i videoproduktion – ProSonas

Hvorfor har vi brug for en scaler til live streaming?

Når vi har valgt at investere i en scaler til live streaming, så skyldes det at vi internt i vores “kæde” arbejder i en meget højere billedkvalitet og billedfrekvens (4K, 50 fps) end de fleste af de ting, vi skal arbejde sammen med i eksempelvis et auditorie, hvor vi streamer en konference.

Det kan være skærme ved scenen, storskærme / projektorer, LEDwalls osv.

Et par konkrete eksempler på hvordan vi havde været prisgivet uden scaler:

  1. Vi streamer med jævne mellemrum modekollektioner / modeshows for Ilse Jacobsen Hornbæk. I deres showroom har de en LEDwall bestående af flere, store fladskærme, der er sat sammen til én stor skærm. Hvis vi blot giver den vores 4K billedsignal, kan den indbyggede fordelerboks ikke finde ud af det og viser blot sort skærm.
  2. For noget tid siden havde vi en streamingopgave, hvor kunden havde valgt at holde eventen i en biograf. Lige præcis biografer har jo super vildt udstyr til at vise film med, men på grund af ophavsretten i film, er disse projektorer ofte MEGET kræsne med, hvilket billedsignal de får ind – hvis ikke vi havde haft en scaler til dén opgave, havde vi ikke fået det korrekte billedformat op på lærredet, som var hele pointen med at kunden bookede en biograf
  3. Mange projektorer til storskærme i mødelokaler, auditorier osv. er låst fast til de billedefrekvenser (FPS), som computere sender PowerPoints ud med. Når vi skal koble os på sådan en, har vi brug for at vores 50FPS bliver lavet om til eksempelvis 60FPS.