“Thanks again for all your help, and please tell your colleagues the same, you guys are super stars! Hope you enjoy your weekend.”

Storebæltsbroen meldte om lukket på grund af kraftig blæst og det spændte ben for vores oprindelige tidsplan om at være i København til opsætning af udstyret

Storebæltsbroen meldte om lukket på grund af kraftig blæst og det spændte ben for vores oprindelige tidsplan om at være i København til opsætning af udstyret

Vejret spændte ben for plan A

Det var et rigtig dejligt skulderklap at få til samlingen af gode referencer på vores trustpilot-side. Men det var nu ikke en opgave, vi kom sovende til – tvært imod!

Helt fra starten var der modspil fra naturens side – dagen før vi skulle afsted på opgaven, meldte Storebæltsbroen om lukket for køretøjer, som vores Mercedes Sprinter, så vi måtte i al hast sætte en plan B i værk for at være sikre på at kunne komme frem til opgaven efter planen. Det lykkedes dog at komme over på trods af vejret, så vi – og kunden – slap med skrækken.

Mateusz og Kenneth skulle fra ProSonas Vejle med alt udstyret og mødes med Line i København hos Mellemfolkeligt Samvirke, som lagde lokaler til kundens (RUK) 3-dages konference. Mateusz primære opgave på produktionen var at styre vores videomixer og selve produktionen, Kenneths rolle var lydmand og Line skulle styre vores to close-up kameraer (dels close-up på talerne og dels på publikumsspørgsmål).

Da vi kom frem, havde vi problemer med at få udstyret ind i bygningen fordi elevatoren var så lille, at vi kun kunne have ganske lidt udstyr med for hver tur op og ned, så alene det at få udstyret fra bilen og op i lokalet, tog næsten en time. Derpå opstilling af kameraer, videomixer, lys, lyd, medkigsskærm, PowerPoints, Zoom osv. Vi skulle være i to forskellige lokaler, da det var en dobbelt produktion med sideløbende konferencer i parallelle lokaler i løbet af de 3 dage.

Mange tænker ikke over det, men en live streaming videoproduktion er nok 90% IT-baseret

Mange tænker ikke over det, men en live streaming videoproduktion er nok 90% IT-baseret

Videoudstyr til hybridkonference på Zoom

På denne videoproduktion skulle vi integrere Zoom, således at onlinedeltagerne kunne se og høre alt, hvad der foregik i lokalerne (hvor der også var fysisk tilstedeværende deltagere) og omvendt skulle Zoomdeltagerne også kunne gennemføre oplæg, som deltagerne i lokalerne så kunne se og høre. Publikumsspørgsmål skulle integreres, ligesom en live chat med spørgsmål skulle håndteres løbende.

Vores opgave var derfor i princippet “bare” (!) at levere et flot multicam signal til onlinedeltagerne samt rigtig god lyd og få det hele til at “spille” 100%

For at filme i lokalerne havde vi sat 6 kameraer op med forskellige funktioner – overblikskamera, close-up kameraer, publikumskamera osv. og Line skulle så sørge for at Mateusz hele tiden havde gode billeder at vælge mellem på videomixeren.

Det er rigtig svært at håndtere en hybridkonference på Zoom (og Teams) fordi forskellige dele af lyden skal være tilgængelig på forskellige måder for de forskellige deltagere

Det er rigtig svært at håndtere en hybridkonference på Zoom (og Teams) fordi forskellige dele af lyden skal være tilgængelig på forskellige måder for de forskellige deltagere

God lyd er svært – integration af Zoom (og Teams) er RIGTIG svært

Det er generelt svært at lave god lyd. Lokalerne, der bruges til mange livestreaminger, har ikke særlig god akustik fordi de ikke er indrettet til sådan en opgave. Deltagerne og de fleste oplægsholdere er ikke trænede i mikrofonteknik og sidst, men ikke mindst, er det altid en udfordring at holde styr på mange trådløse signaler.

Det sværeste er dog at integrere en lokal liveproduktion med en online konference såsom Zoom, Teams, Google Meet osv. – det er sådan et sammenkog man kalder for en hybridkonference. Det får hårene til at rejse sig i nakken af de fleste lydmænd, når de skal lave lyd til en hybridkonference fordi det er en forholdsvis kompleks ting.

Vi er vant til at deltage i videomøder ved blot at bruge det indbyggede webcamere og mikrofonen i vores computer, tablet eller smartphone, men så snart flere trådløse mikrofoner, videoklip, højttalere i lokalet osv. skal spille sammen, bliver det lynhurtigt et komplekst setup. Faktisk står vi live og lave to sideløbende lydproduktioner – én til lyden i lokalet hvor de fysiske deltagere er og dels et lydmix til selve Zoom-deltagerne. Det kræver eks. to eksterne lydkort til den computer, der kører videoopkaldet – ét til lyd IND fra det fysiske rum og ét til lyden UD fra Zoomdeltagerne til højttalerne i lokalet; og ingen af dem må høre sig selv eller ekko og der må ikke være forsinkelse mellem de to.

Vi fik en ubehagelig overraskelse til sidst, for da vi havde pakket bilen, viste det sig at vi var nærkontakt til en Omikron-smittet blandt deltagerne i lokalet

Vi fik en ubehagelig overraskelse til sidst, for da vi havde pakket bilen, viste det sig at vi var nærkontakt til en Omikron-smittet blandt deltagerne i lokalet

Vi har efterhånden fået et ret skarpt setup på vores Yamaha CL1 lydmixer, Shure ULXD trådløse mikrofoner og Yamaha DZR-12 højttalere men det tager typisk en times tid at sætte op og teste – hertil alt det andet udstyr (kameraer, PowerPoints, storskærm, lys, strøm, netværksforbindelse til livestreaming osv.).

Vi startede med problemer – og sluttede med problemer

Som det fremgår af kundens feedback i toppen af denne “behind the scenes”, startede vi ud med at få spændt ben for vores transporttidsplan af kraftig blæst på køreturen over Storebæltsbroen.

Desværre sluttede vi også af med en drilsk natur, for få dage efter eventen skrev arrangøren, at en af de fysiske deltagere var testet positiv for Covid-19 – og ikke nok med at coronaprøven var positiv, det var endda også Omikron = vi skulle selvisolere straks og bestille tid til at alle mand fra ProSonas kunne testes på 4. og 6. dagen. Heldigvis havde vi ikke liveproduktioner dé dage men “blot” kontorarbejde.

Det er i øvrigt den anden opgave i træk, hvor kunden melder tilbage om smittebærere til eventen, som spiller os skak mat et par dage mens vi bliver testet og venter på prøvesvar som nærkontakter. Også denne gang slap vi med skrækken!