Mange af vores kunder spørger om man skal lægge sin video på Facebook eller Youtube som i “hvilket sted får vi mest ud af?”.Svaret er ganske simpelt: VERSIONERING!

Man behøver ikke vælge – du skal bare lægge din video så mange steder, som muligt MEN IKKE I SAMME UDGAVE!

Her er forklaringen….. 

Begynderfejl nr. 1

I dag laver mange den begynderfejl, at de selv optager en video og udgiver på både YouTube, Facebook, Twitter, Instagram osv. – altså den samme video postes på tværs af mange forskellige sociale medier…… og så kvitterer man lige med at kyle den ud i en nyhedsmail, lægge den på hjemmesiden og afspille den nonstop til en messe.

En dag kommer overraskelsen så: den selvsamme video, postet fuldstændig identisk på forskellige kanaler, har vidt forskellig respons. Stor undren – hvordan kan dét nu være?

Jo, det er faktisk ret simpelt men det kræver at du forstår den “motor” der er indbygget i hver af de sociale netværk. Du kan kalde det for en “gatekeeper” eller måske en “dørmand”.

Få tilbud og priser på livestreaming hos ProSonas FILM A/S

For sociale medier handler det om at holde på dig så længe, som muligt. Derfor har man nogle ualmindeligt omfattende og meget specialerede “motorer” indbygget, som sørger for at du ser præcis det indhold, der holder på dig.

Hvis jeg på min Facebook hver dag skulle se alt det, alle mine venner poster, ville jeg drukne i mere eller mindre ligegyldig information – eller i bedste fald opleve at noget er mere relevant end andet.

Derfor sørger Facebooks motor (“algoritme”) for at lære hvad jeg gerne vil se – alt andet ser jeg så mindre af. I praksis betyder det at Facebook “kvæler” den video, du måske ellers har super succes med på YouTube fordi kulturen på Facebook er anderledes og så starter den negative spiral hvor ikke bare din pågældende video men også kommende indhold fra dig, vises mindre og mindre og kræver at du betaler mere og mere for at få det udbredt.

Video på Facebook og YouTube

Video har en kæmpe fordel fordi det holder længere på folk, end en kort statusopdatering eller et sjovt foto – derfor får du rigtig meget ud af at poste video på Facebook, YouTube osv. men det er afgørende vigtigt at du forstår de forskelle, der er mellem eks. Facebook og YouTube.

Når du kommer til YouTube, er du der for at se en video; I mange tilfælde for at se mange videoer.

Når du kommer til facebook, er du der som oftest for enten selv at skrive en statusopdatering, poste et foto eller se hvad der er sket på dit nyhedsfeed.

En video på eksempelvis 5 minutter vil derfor have helt forskellige vilkår på de to sites. På YouTube er der mere tålmodighed med længden, FORDI du kommer der FOR AT SE video. På Facebook skal det være kort, for der er du der ikke for at se video, men for at få et overblik.

Hvis du kunne tænke dig at drøfte dit oplæg til en videoproduktion med os, så få den første times telefonkonsultation gratis her nu.

En anden forskel er lyden. På YouTube afspiller en video automatisk både billede og lyd fordi det er det, der passer til din handling: du kommer der for at se den pågældende video. På Facebook afspiller videoerne også automatisk for at fange din opmærksomhed, men da du ikke har bedt om at få den eller de måske 10 videoer, der er i dit feed, har Facebook valgt at afspilningen starter uden lyd.

Dvs. seerne skal lige tænke “hov, det ser ud til at være noget jeg skal se……… hvorfor er der ingen lyd …….. nåh ja, jeg skal lige duppe på højttaler-ikonet for at tænde” – tæller du selv lige sekunderne? I bedste fald hører man ikke lyden de første 5-7 sekunder og alene dét er årsag nok til at lave en version af din video, specielt til Facebook, som ikke har vigtig information i lyden de første måske 10 sekunder.

Lav forskellige versioner

Pointen er altså, at du skal lave versioner af dine videoer, som specifikt udnytter de fordele og tager hensyn til de ulemper, hver enkelt socialt medie har – en “one size fits all” løsning dur ganske enkelt bare ikke. I bedste fald får du ikke optimal trafik og engagement (og derpå dårligere ROI) ud af din flotte video men i værste fald fremstår du som en amatør.

I fagsprog kalder vi det “versionering” men egentlig betyder det blot “skræddersyning af dit budskab”, så det fortælles på den måde, der giver dig det bedste udbytte.

Note: det er vigtigt at du uploader din Facebook-video direkte TIL Facebook. Mange kyler bare det hele på YouTube og poster så et link til den på Facebook men eftersom Facebook nedprioriterer disse til fordel for deres egen videoplatform, får du mindre og mindre ud af det – det spredes ganske enkelt slet ikke nok på Facebook.

En rigtig godt eksempel

For nyligt lavede vi en komplet løsning med flere film til den foredragsholder, Gunnar Ørskov.

Vi rådgav Gunnar til at få lavet forskellige længder af deres vigtigste video, så de både kunne få det optimale ud af YouTube OG den “impulsive” trafik på Facebook.

Her er de to videoer – den første er versionen til YouTube – den anden er til Facebook. De to primære forskelle er længden (du får “aldrig” nogen på Facebook til impulsivt at se 6-8 minutters video de ikke aktivt har bedt om) og placeringen af den lydmæssige information (Facebookversionen fortæller først noget i speaken når man vurderer at seerne har klikket ‘tænd’ på lyden) – som du kan se, er det i princippet samme historie men fortalt på to MEGET forskellige måder, som virkelig tager hensyn til forskellene i kulturen på Facebook og Youtube:


Man kunne godt frygte, at det er mægtig dyrt, sådan at lave forskellige versioner, men spørgsmålet er om du har råd til IKKE at gøre det. Heldigvis tager det heller ikke så meget mere tid at lave varianter når først den grundlæggende video er lavet – alle optagelserne, lydarbejdet osv. er jo gjort.

Vil du vide mere? Så kontakt os gerne for en uforpligtende snak om jeres behov for video til online markedsføring – vi er kåret til årets bedste, så hvis kemien er der, kunne vi nok have fælles gavn af et samarbejde?