Facebook har to problemer med video, som Youtube har løst og mestrer bedre end nogen anden platform – men kan Facebook overhovedet ændre vores måde at se video på ?

“Krigen” mod Youtube er brudt ud i lys lue på Facerbook og vi får næsten ugentligt store fremskridt præsenteret.

Desværre er der noget med “kernen” i Facebook, relateret til hvorfor vi overhovedet ER på Facebook, som ser ud til at give contentskabere 2 kerneproblemer med video til markedsføring på det ellers suveræne, sociale netværk.

Resumé

Facebook har to problemer med video: 1) Vi er der ikke for at se video og derfor er vi som seere meget sværere at få til at se en video, end på YouTube, hvor pointen med at besøge sitet netop er at se video. 2) Facebooks måde at oplyse om visning skal tages med et gran salt. Man får hurtigt enormt flotte visningstal på Facebook, men oplever så alligevel ofte, at kun ganske få af de visninger rent faktisk har set videoen.

Problem 1: vi er der ikke for video

Kulturen på YouTube og Facebook er væsentlig forskellig. Derfor oplever mange at de ikke får samme positive resultat af at udgive samme video på de to sociale netværk. Rent faktisk oplever mange at langt det meste arbejde med videoen efterfølgende er de “tæsk” video får på Facebook, som den ikke får på samme måde, på YouTube.

Det går derfor mere og mere op for marketingsbranchen, at dét, at poste en video på Facebook er langt fra det samme som at den bliver set. Og selvom den starter af sig selv (ligesom på Instagram), så er der meget, meget stor forskel på den retentionrate, man oplever med sammenlignelige videoer på Facebook og YouTube. “Retentionrate” er et mål for hvor godt du holder på seeren – kort sagt: ser de din video færdig?

Moralen medio 2015 er: hvis du skal have succes med video på Facebook, skal du skræddersy den til kulturen på Facebook.

En gennemsnitlig Youtube-bruger, som besøger sitet på sin mobil, bruger 40 minutter på at se video (det er steget 60% alene det seneste år iflg. Digiday). På Facebook er tallet markant lavere. I en nylig undersøgelse af video på Facebook kontra Youtube, fandt man, at en gennemsnitlig video på Facebook efter 30 sekunder kun har ca. hver 5. seer tilbage (langt størstedelen er faldet fra dér) mens Youtube er næsten lige modsat, hvor 4 ud af 5 stadig ser længere ind i videoklippet. Til gengæld er der flere der kommenterer, liker og deler en video på Facebook, så det er ikke en “enten / eller”-case, om du skal bruge Facebook og/eller Youtube.

Problem 2: statistik er taknemmelig

Statistik på YouTube og Facebook er væsentligt forskelligt. På Youtube er en visning = “en seer har set hele eller dele af en video”. Dvs. en million visninger er tæt på at en million mennesker vitterlig har set videoklippet i mindst 30 sekunder. På Facebook er opslaget om videoen en slags “mellemmand” og man kan poste en video, hvor opslaget om videoen får 1 million visninger, hvorpå selve videoen så måske kun ses 500 gange.

Problemet her er at at Facebook måler antal visninger i det antal gange, opslaget har været synlig for en bruger – og de fleste mennesker springer rigtig meget af deres nyhedsfeed over. Dvs. det rent teknisk set er blevet VIST – det er bare ikke blevet SET.

  • I bedste fald er udbyttet af videoen derfor bare lavere, end du ser i tallene i første omgang (du kan dog “zoome ind” på de faktiske tal for afspilning osv. men de er langt fra så detaljerede, som på Youtube).
  • I værste fald har du en kunde, som siger “hvorfor er jeres video set så lidt, når så mange har set opslaget” og på den måde kan det altså stille dig i et et dårligere lys overfor din kunde.

En anden væsentlig forskel er opfattelsen af hvornår man har set noget. På Youtube skal man se en video 30 sekunder før det tæller som en visning. På Facebook skal man kun se 3 sekunder, før det registreres som en succesfuld visning.

Sideproblem: kattevideo version 2

YouTubes renomé har i nogle år lidt under mainstream-opfattelsen af, at det “bare er kattevideoer”. YouTube er kommet meget længere end det men Facebook er pga. de to beskrevne problemer her, efter min mening, i fare for at udvikle en ny type “kattevideo”.

Kattevideoer var gode for Youtubes popularitet i sin tid fordi de trak (trækker?) enormt mange visninger og lang visningstid. De videoer Facebook kan gøre det samme med, bliver måske en ny slags kattevideo eller en ny videokultur i det hele taget. Den eneste måde man virkelig fanger folk på Facebook, er “attentiongrabbers” – altså videoer der øjeblikkeligt kommer med pointen, gerne underholdende, hvorfor det er ideelt til deling af video med mål fra gårsdagens topbrag i Champions League eller vejrudsigten. Kort, her og nu, info og ikke lange forklaringer eller TV-udsendelser.

Hvordan skal Facebook konvertere os til video?

Størstedelen af Facebooks opgave med at “catche op” til YouTube er ren og skær teknologi – det er “bare” om at få designet og udviklet softwaren på Facebooks platform og vi må give Facebook den credit, at de virkelig har sat det lange ben foran. Det er kun et spørgsmål om tid, inden Facebook har den samme tekniske platform – men om de så lærer os, både som private brugere af Facebook og de mange, som benytter Facebook og andre sociale netværk til markedsføring via video, at vi får værdi ud af video på Facebook, bliver rigtig spændende at se.