Når vi optager lyd fra mikrofonerne på foredrag, konferencer og lign., er det faktisk noget af det, vi bruger mest energi på at ramme rigtigt.

Billedkvaliteten ér vigtig, men vores erfaring og talrige undersøgelser blandt vores visnings-statistik på YouTube og Facebook, er klar: lyden af mere afgørende for om folk springer fra.

Hvad ER dårlig lyd?

Dårlig lyd er kendetegnet ved to ting:

  1. At der er støj (susen fra klimaanlæg, klirren fra kaffekopper, host og snøft samt genklang fra rummets akustik)
  2. At talen er svær at forstå (fordi de rigtige frekvenser ikke er tydelige nok mens de forkerte frekvenser fylder for meget)

I særdeleshed er det svært i situationer, hvor flere samtidige mikrofoner skal optages. For hver mikrofon, der er tændt, opfanger nemlig sin del af støjen.

5 mikrofoner tændt på samme tid, giver en mangedobling af støjniveauet fordi de alle optager det og lægger deres “lydenergi” oven i de andres.

Sådan laver vi GOD lyd!

For at lave god lyd, tager vi derfor professionelt og sikkert hånd om både problem #1 og #2.

I praksis betyder det for det første at vi har mange flere (forskellige) mikrofoner, end vi skal bruge af gangen. Derfor kan vi vælge dé mikrofoner til opgaven, der egner sig bedst.

Er der tale om et foredrag i en stor sal med masser af mennesker, er en headset-mikrofon på bøjle rundt om hovedet lige sagen – er det en forelæsning for en mindre forsamling, er en knaphulsmikrofon måske lige sagen.

For det andet sørger vi for at talen bliver klar, tydelig og let forståelig ved dels at behandle lydens frekvenser rigtigt og så har vi en “trick i ærmet”.

Den hemmelige ingrediens er automix

For at få den bedst mulige lydoptagelse af dit foredrag, gør vi brug af en maskine, der hedder en “automixer”.

Når man har flere lydkilder (eks. 5 mikrofoner i en paneldebat), så mixer man disse signaler til ét stereosignal, som typisk er det, der optages og / eller streames afsted.

Mixerens funktion er at balancere disse kilder i både lydkvalitet og lydstyrke, så alle stemmer lyder lige godt og kraftigt.

For at undgå at vi fanger meget af baggrundsstøjen, indskyder vi automixeren i signalkæden og den sørger for at der kommer minimalt med støj på optagelserne og at der hele tiden kun er skruet op for mikrofonen hos den, der konkret taler.

På den måde undgår man enormt meget støj og man får en ren og lækker lydoptagelse, som gør det let at forstå talens indhold.

Intelligent støjrensning

Et andet værktøj vi benytter, analyserer hele tiden lydbilledet. Hvis der er gentagne støjkilder (biler, der kører forbi eller måske susende støj fra køleren i lokalets projektor) så skruer støjrenseren simpelthen ned for den del af støjen.

En salgs ukrudtsmiddel, hvor ukrudtet er den uønskede støj i lyden.

Derfor er vi bedre end dit eget (eller lejede) anlæg

Vi har markant højere kvalitet udstyr, end det, der som oftest ligger ude hos vores kunder eller det, der lejes ind. Dertil kommer, at vi undervejs mixer og optimerer lyden, så talen bliver klar og tydelig og hele tiden optimal, modsat de anlæg vi normalt oplever derude, som bliver købt og sat op én gang for alle, som en slags “mindste fællesnævner” hvor lydkvaliteten i bedste fald er mangelfuld.

Hvem kender ikke det at sidde til en konference med dårlig lyd – højttalere der hyler / ringer lidt fordi der er skruet for højt op eller “mudret” lyd, som gør at man skal koncentrere sig for at høre, hvad der bliver sagt. Med vores udstyr og erfaring får du den bedst mulige lyd. Her er to eksempler, du kan tænke over:

VIGTIGT: følgende to eksempler er 200% ægte – vi har ikke gjort kundens egen optagelse dårligere og vi har ikke pyntet på vores. Det er sådan de var/er “out of the box” fra henholdsvis kundens egen YouTubevideo og fra vores lydoptager og det er dé forskelle, vi oplever i mange tilfælde.

Lige så vigtigt: vi fremhæver ikke sådan et eksempel her for at pege fingre af vores kunder – ej heller for at spille smart – men ganske enkelt for at tage det professionelle ansvar vi kan ved at adresse problemstillingen……. for vi har løsningen og det bør du have mulighed for at tage stilling til for eksemplet her er retvisende for hvad man får ud af dårligt udstyr og manglende erfaring kontra professionelt udstyr og professionel erfaring.

Lydeksempel 1: kundens egen optagelse

Læg mærke til hvor svært det er at høre, at publikums host og tasker er alt for støjende og at taleforståelsen er mangelfuld.

Lydeksempel 2: vores optagelse

Læg mærke til hvor tydelig talen er og at der ikke er mislyde fra publikum.

Sidst, men ikke mindst, er der en række andre fordele ved at bruge vores anlæg, frem for jeres eget eller noget I lejer:

  • Vi overvåger og optimerer lyden hele tiden undervejs
  • Vi kan styre baggrundsmusik i pauserne
  • Vi kan sørge for at publikumsspørgsmål bliver optaget
  • Vi kan efterfølgende lave lydversioner til podcast

Ud over lydanlæg, har vi også scenegulv og podie, storskærm og scenelys til udlejning samt mobil DJ til pausemusik og baggrundsmusik.

Hvis du kunne tænke dig at drøfte dit oplæg til en videoproduktion med os, så få den første times telefonkonsultation gratis her nu.